Oldalak

2012. február 15., szerda

Kambodzsa

A Thaipusam után (a tavalyiról: http://dabzmalaysia.blogspot.com/2011/01/thaipusam.html) elutaztunk Kambodzsába, annyi jót hallottunk már róla, régi vágyunk teljesült..

Nem volt egy sétagalopp a történelmük, a Pol Pot rezsim alatt (1975-1979, http://hu.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot) egyes becslések szerint az akkori 8 milliós lakosság közel egyharmadát kiirtották. A szemüveg már elég ok volt arra, hogy elhurcoljanak. Bár nekünk is jutott elég a jóból, azért nehéz elképzelni ezeket a dolgokat. Legalábbis nekem. Mellbevágóak a tények, és én keveset tudtam az országról. Mostanáig..


Rengeteg a sérült, megcsonkított, vak köszönhetően a mai napig felszámolatlan aknamezőknek. Viszont koldussal nemigen találkoztunk, mindenki próbál inkább eladni valamit.
A majd 100 éves francia gyarmati időszak hatásai jól érezhetőek.


Mi sajnos nem sokat láttunk az országból, az egy hét kevés. Viszont a benyomásaink minden szempontból pozitívak, nagyon megkedveltük a helyet. Az emberek barátságosak, mosolygósak, még ázsiai viszonylatban is. Mindenki kedves, csendes, jókedvű. Az itteniek szerintünk kifejezetten szépek, nemcsak néhányan, hanem a többség. Szelíd vonások, apró termet.







Az utolsó kép egy WC-s néniről készült, lehet, hogy a mintavételezés nem megfelelő..
De itt van még egy:


És a gyerekek mindenhol szépek..






Azt mondják magukról, hogy a lakosság 94%-a khmer. Közel ilyen arányban buddhisták.
Nagyon szegények, a vörös khmerek teljesen tönkretették az országot, bár előtte sem hasítottak. De itt a kevés is elég, nem kell gázszámlára kuporgatnod, meg a legtutibb cuccokat hordanod (bár akár egy Omega órát kapsz már 10 dollárért.. :-)
Van nekik egy nagy tavuk, a Tonlé Sap (angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Tonlé_Sap), a Föld egyik halban leggazdagabb tava, mi is hajóztunk rajta egy keveset.





A tó jelentős élelemforrás. Rizst termesztenek, és van textiliparuk is.



Nincs túl sok autó az utakon, de van kerékpár, motor, meg riksa.





A turizmus is jelentős bevételi forrás: Angkorról már mindenki hallott, vagy legalább látta a Tomb Raidert.. :-)





Esetleg hallott az Angkor sörről.. :-)


Kambodzsáról még írok..


2 megjegyzés:

anyus írta...

Tényleg szépek. A wc-s néni is :)

TZ írta...

Ízlés dolga, de igen: szerintem is szép emberek. És nemcsak néhényuk, hanem az átlag..