Oldalak

2010. december 8., szerda

Felfedezők

Dorottyáék osztályterme ma átalakult, megtelt felfedezőkkel, nagy utazókkal. Azt a feladatot kapták, hogy megadott szempontrendszert követve ismerjék meg egy általuk kiválasztott felfedező életútját, majd erről minden lehetséges eszközt felhasználva készítsenek egy bemutatót. Ha belegondolsz: nagyon összetett feladat.
Ez a tábla fogadott az ajtón:


A gyerekek többnyire páronként összeállva fogtak neki a dolognak, nagyon sokat dolgoztak, élvezték és persze rengeteget tanultak. A mai napon az elkészített anyagokat, sokan korabeli jelmezbe bújva elhelyezték az osztályteremben, és mint egy kiállításon, várták az érdeklődőket, akiket a legapróbb részletekig tájékoztattak a felfedezővel kapcsolatban.


Dorottyáéknak kapóra jöttek az őrült kincseim, sikeresen integrálták őket, bár meg kellet tanulniuk a szeksztáns használatát is ahhoz, hogy prezentálni tudják. És már nemcsak azt tudja, mi a "starboard", hanem a szó etimológiájával is tisztában van... És ezeket nem én mondtam el nekik!
Kitalálták, felépítették, körüljárták, megtanulták.




Tablókat, naplókat, térképeket készítettek, kávéval, mindenféle gyűrögetéssel korabelivé varázsolták őket.


És lelkesen meséltek, magyaráztak..


A visszajelzések módja: egy íven bárki megtehette észrevételét. Mindenki próbált minél több megjegyzést összeszedni, cserébe néhányan apró ajándékokkal is kedveskedtek (pl. saját készítésű könyvjelző :-). Az egész nagyon hatásos, meggyőző volt. Sokat tanultam ma Columbusról, Magellánról, Cookról, Hillaryról, Amelia Earhartról és társaikról.
Megdöbbentő mértékű kreativitással, felkészültséggel találtam szembe magam. Az a hév, azok a csillogó szemek, amivel ezek a gyerekek megállás nélkül magyaráztak, megosztották a megszerzett ismereteiket! NAGYON élveztem!


Olvasom, otthon komoly viták folynak az oktatásról. Szerintetek, mit gondolok arról a sok okos kultúrpolitikusról? Ti milyen eredményben bíztok a magyarországi oktatási rendszer átalakítását követően?
Pedig lenne miből meríteni, vannak működő rendszerek..

Nincsenek megjegyzések: