Oldalak

2011. március 30., szerda

Az élet Malajziában



A napokban megkeresett egy magyar család, akik a közeljövőben Malájziába költöznek. Érthető módon kíváncsiak, érdeklődőek, igyekeztem segítségképpen megosztani velük náhány információt, gyakorlati tapasztalatot.  Gondoltam, közzéteszem a levelezésünk egy részét, talán mások számára is érdekes, hasznos lehet:

"Sziasztok!

A kapcsolatfelvétel sikeres. :-)

Igen, mi Penangon élünk már egy ideje, és nagyon jól érezzük magunkat itt. Malájzia biztonságos, meleg, mosolygós trópusi muzulmán ország, szerintem jó eséllyel ti is megtaláljátok a boldogságotokat itt, és a gyerekeknek is hasznára válik a sokszínűség. Írom mindezt úgy, hogy Kuantanról semmit nem tudok.

A blogból talán kiderült, mi négyen vagyunk, Dorottya 11, Barnabás 6 éves.

Nem teszek könnyelmű ígéreteket, de megróbálok mindenben segíteni nektek. Tudom, milyen idegen világba költözni mindennemű segítség nélkül, megtapasztaltuk..
Úgyhogy kérdezz bátran, nem kell udvariaskodni, várom a listát. :-)

Talán egy-két dolgot kiemelnék: Barnabás egy szót sem beszélt angolul, amikor kijöttünk, és itt kezdett el iskolába járni. Három hónap kellett ahhoz, hogy kommunikációképessé váljon angolul, és most már szerinetm jobban beszéli a nyelvet a szüleinél, ami nem egy valódi fegyvertény.. :-)
Nagyon nagy biztonságban érezzük magunkat.
Nagyon olcsó és finom a kaja.
Az emberek mosolygósabbak, mint odahaza.
Csodálatos természeti helyek vannak itt.
Az ember hamar megszokja az egészségesebb ázsiai tempót, ha elég nyitott és bölcs.
Gyakorlatilag mindenki beszél angolul - Penangon és KL-ben..
A keleti parton sokkal tisztább a tenger.
Nincsenek jelentős természeti veszélyek.
Nincs magyar külképviselet Malájziában.
Szeressétek a gyíkokat!
A sör baromi drága. :-)"

És még:

"Sziasztok!

Igen, kultúrsokk az lesz, de Malájzia élhető hely - szerintünk..

Ti nagyságrendekkel több tapasztalattal rendelkeztek az expat életet illetően, mi még csak kezdők vagyunk a szakmában. Térjünk vissza erre úgy 10 év múlva.. :-)

Hangsúlyoznám, hogy amit mi itt Penangon - ami egy kínai többségű hely - tapasztalunk, nem feltétlenül, és minden szempontból országos érvényű, bár hitem szerint jórészt az. Azért legyenek fenntartásaitok! :-)
Beilleszkedés, iskola: Örömmel látnak itt bennünket. Nincsenek konfliktusaink. Nagyon sokszínű ország ez, és talán emiatt is befogadóbbak az idegenekkel szemben. Mindenhol segítőkészek, ha van nálad egy mosoly. Ha nincs, akkor majd ők adnak neked. Inkább felnéznek rád, mintsem hogy lenéznének. A gyerekeket itt imádják! Mindegyiket! Barnabás a kék szemével időnként kiállítási darab.
Gondolom, az iskola nemzetközi lesz. Az expatokon kívül sok a tehetősebb rétegből származó maláj, thai, koreai, japán is. Maximális nyitottság, elfogadás, tolerancia. A mieink imádnak iskolába járni.

Oltások: kötelező nincs, mi Hepatitis A-B-nél megálltunk, ill. a felnőttek még tetanuszt. A hastífuszra nem emlékszem.. Lehet persze mást is. Rengetegszer eszünk az utcán, eddig a nyolc hónap alatt senkinek sem lett semmi baja.

Dengue láztól tartunk, tartottunk kicsit, de úgy érezzük, a statisztika alapján nem kell aggódni. Védőoltás nincs.

Rengeteg a majom. Mindenhol. Nekünk már olyanok mint a kutyák. Csak okosabbak. Nem árt vigyázni velük, kaját remélve erőszakossá válhatnak. Ha sétálunk, van nálunk legalább egy esernyő, mint többfunkciós fegyver.
Kígyóval nem annyira könnyű találkozni.
Rove beetle valós gond.

Tejtermékekből mindent kapsz, imádjuk az ausztrál tejfölt - viszont drága. Majdnem minden kapható. Többnyire. A szigeten most nyílik a második Tesco. Időnként vannak ellátási nehézségek. Ha valami igazán fontos, érdemes felhalmozni. Mi a Nesquick kakaóra vagyunk kicsit érzékenyek. Van itthon vagy tíz dobozzal. Egyszer két hétig nem volt tejföl, azért életben maradtunk. :-) Kolbász, szalámi szinte semmi. Gyenge kísérletek. Viszont rengeteg, sokféle, jóízű gyümölcs folyamatosan. A mangó a legjobb, meg a kicsi banán, amit ők inkább főzésre haszálnak. Megéheztem..
Ha a rákot, halat ilyesmiket szeretitek, akkor ez nektek való hely. Mi sajnos nem igazán, de így is óriási, sokszínű az ételkínálat. Én most az észak indiai periódusomat élem, Andrea a thait.

Bankügyek: nagyjából rendben. E-bank kiforrott, biztonságos. Viszont a bankkártyával valóban nem árt óvatosnak lenni - ahogy hallottuk. Mi a bevásárlóközpontokban gond nélkül fizetünk, eddig nem volt semmi baj. Kisebb helyeken cash. Forgalmas helyen lévő ATM-ből veszünk fel pénzt. Szóval, betartjuk az alapszabályokat, ennyi.

Gyekecipőt is lehet kapni, viszont nincs rá nagy szükség. Sztenderd viselet a papucs-rövidnadrág póló, nemcsak a gyerekeknek. Mindenféle ruhamárka kapható. Valódi leértékelések is vannak. De minden hamar tönkremegy, magas a páratartalom. Ha tehetitek, ne hozzatok magatokkal túl sok ruhát. Én a jövő hétem viszem haza a kissé megpenészedett felesleget. Meg cípőket.

Csapvíz nem javasolt. Vehetsz nagy ballonosat, vagy beszereltetsz víztisztítót. Mi egy Coway típusút bérelünk, imádjuk, tisztít hűt és melegít is. Javasolták, bejött.

Internet rémes, a 2 mbs már csúcssebesség. Szakadozik. Mobiltelefon olcsó, jól működik.

Orvosi ellátás magas színvonalú.

És ne felejtsétek: ez itt Ázsia. És egy trópusi muzulmám ország. Egy teljesen más világ, semmi köze Európához. Kicsit koszos, szemetes. Jelentősek a kontrasztok, hipermodern-csúcszsuper mellett ott a gagyi. Óriási bevásárlóközpont tövében legelésző tehenek. Meleg. Amióta itt vagyunk 26 és 32 fok közötti a hőmérséklet. Hozzá lehet szokni, de ehhez kell pár hét. Bennünket a magas páratartalom sosem zavart.
Klimatizálás: ha moziba, bevásárlóközpontba megyünk viszünk hosszúujjút, meg zoknit, ez a buszon sem árt. Akkor van baj, ha elázol, és utána be kell menned a hidegre. Itthon nem kapcsoljuk be, így egészségesebb.
Szerintem ilyen esőket még nem láttatok, mintha odafent teljesen kinyitnák a csapot. Viszont hamar el is zárják, ritka a hosszan tartó eső. De a keleti part más egy kicsit, ott jobban érzékelhető a monszunidőszak. Áradások előfordulnak.

Sokat variáltunk az elején, hogy kertes ház, vagy condominium, azaz jól felszerelt, őrzött, úszómedencés lakótelep. Utóbbit választottuk, jól döntöttünk. Így tudunk nyitott ablak mellett élni, nem mászik be valami izé (gekkó nem számít :-), vagy majom, esetleg egy betörő. Gyerekeknek, meg nekünk is könnyen van társaság, a medence egy fórum.

Vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak, személy elleni ritkán. A muszlimok naponta ötször (!) imádkoznak. Nehéz olyan helyre költözni, ahol nem hallod a müezzint. A nagyon becsomagolt nők arab országokból érkeztek, a helyiek megállnak egy kendőnél.
Stabil, gyorsan fejlődő ország. Maláj-kínai-indiai mix. A csoportok jól elkülönülnek, de a leosztott szerepkörök mentén megférnek egymással. A malájoké a politika, kínaiaké a gazdaság, az indiaiaké a maradék..
Cenzúra jelentős.

Nem titok, hogy mit csinálunk: igyekszünk kulcsot adni a gyerekeink kezébe azzal, hogy nyelvet tanulnak, velünk együtt más kultúrákat ismernek meg. Megtanulják, hogy a Föld sokkal kisebb, mint gondolnák. Hogy máshol is lehet élni. Ez a motiváció, a hátteret pedig a távmenedzselt befektetéseink, vállalkozásaink adják, illetve az én megbízásaim, amik regionális tényfeltáró-elemző tanulmányok készítésére vonatkoznak.

Miről írjak még nektek?

Üdv,
TZ

U.i.: Andreát is bekapcsoltam a levelezésbe. Úgyhogy jöhetnek a nőcis kérdések is.. :-)"

És belinkelem ide az ő blogjukat is a "kicsit fagyott, havas, de nemsokara akar 10fok meleggel is megaldott Ukrajnabol J", mivel nyilvános. :-) Ha ez gond, majd jelzik, és leveszem..



9 megjegyzés:

motymoty írta...

Jól értem, hogy onnan dolgoztok ide, és mindezt sör nélkül?

Hát hogy lehet így élni? ;)

TZ írta...

Azért nem sör nélkül dolgozunk. Csak drága sörrel. :-)

motymoty írta...

Megnyugodtam.

Gondolom bor sem nagyon van arrafele.

TZ írta...

Már hogyne lenne!
Szívednek kedves módon itt nem tudom linkelni, mert olyan okos nem vagyok. Úgyhogy:
http://dabzmalaysia.blogspot.com/2010/10/karos-szenvedelyek.html

motymoty írta...

Elvesztetek?

iachio írta...

:) Sziasztok. 2012 tavaszától ha minden jól megy Svájcból, Singapurba megyek tanulni.Kaptam pár tanácsot mégpedig,hogy Malájziából átjárni sokkal kifizetődőbb,mint Singapurban élni, hiszen ott nagyon drága minden. Van ötletetek,hogy ez mégis hogy valósítható meg?

TZ írta...

@iachio Szia! Sajnos sokat mi sem tudunk erről..
Annyit azért igen, hogy Malajzia egy nagyságrenddel olcsóbb, sokszor az árak majdnem megegyeznek, mármint valami 1RM Malajziában, és 1SGD Szingapúrban, csakhogy a devizanemek közti különbség jelentős. Sokan ingáznak Johor Bahruból, egy barátunk is csinálta jó ideig, kicsit azért ez fárasztó a mindennapos, sokszor elhúzodó vámvizsgálat-beléptetés miatt. Viszont nagyon megéri a macera..
Svájc után szeretni fogod Szingapúrt, hasonlóan katonás a rend.
Ha van még kérdésed, nyugodtan írj a lacoka66@gmail.com címre.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy Malajziaban mennyi forintra átszámolva az átlag kereset, illetve hogy kb. ennyiből lehet havonta kijönni, az árakat figyelembe véve. Mekkora tartalék kell, ha 1 hónapig nincs melóm?
Köszönettel, Árpi

TZ írta...

Kedves Árpi!
A havi átlagkereset úgy 90.000 Ft. Ebből ki lehet jönni, nem túl magas szinvonalon. Ne gyere ki, hacsak előre nem szereztél munkát magadnak!
Üdv,
TZ