Oldalak

2010. október 24., vasárnap

A sas leszálltKihasználtuk az iskolai szünetet, elutaztunk néhány napra a "Pearl of the Orient"-ről a "Jewel of the North"-ra. Vagyis Penangról Langkawira (lang=sas), ha már itt van a szomszédban. Repülővel mentünk, szivárványt is láttunk:A szállodánkon kívül a szigeten csak egy yachtkikötő volt. Nyugodt hely. Majdnem..


Azt, gondolom, mindenki kitalálta, hogy a repülőnk nem a kedvünkért kanyarodott a sziget fölé, hanem, mert erre vezet a légifolyosó. :-) Szerencsére nem volt nagy a forgalom.
A tengerpart és a medence is átment a vizsgán.


Innen hajókáztunk naponta át a fő-szigetre, Langkawira bóklászni.Volt, aki a ~15 perces hajóutat sarkvidéki expedíciónak gondolta, és ennek megfelelően öltözött. A jégtáblák az egyenlítőig nem úsznak le, nem hülyék, tudják, hogy elolvadnának.. Nem értettem igazán, volt vagy 30 fok. Esetleg otthon felejtette a full csador szerkóját az Arab öbölben, és meztelennek érezte volna magát egy póló-rövidnadrág kombóban? Vagy megszokta, hogy a testhajlataiban folyamatosan csörgedezik valami?Langkawit az UNESCO 2007-ben Geoparkká nyilvánította, 99 szigetből áll (kötve hiszem, hogy tényleg ennyiből :-), és tényleg szép, próbálnak vigyázni is rá a maguk módján.

Amit nem érdemes kihagyni itt: Cable Car Ride, felvonózás:
- Ott vagyunk már?
- Neeeem...A Sky Bridge (http://www.pto.hu/post/1/1234), ahol egy kicsit remegett a lábam, bár statikailag rendben volt :-), és most a szél sem fújt. Különben az egész konstrukció enyhén mozog..Ha lefelé nézel, a pallók (van amelyik kicsit mozog!) rései között átlátni a mélységbe. Én nem néztem.
A vigyor nem őszinte az arcunkon, csak a fénykép kedvéért játsszuk meg magunkat..


A tervezés egy dolog, gondolom, szakértő mérnökök munkája. A karbantartás egy másik. Ezért aggódtam egy kicsit, szerezve már személyes tapasztalatokat ezen a téren..


 Meg vízesés.


Meg is szomjaztunk, ittunk egy kis hideg kókusztejet (vagyis vizet).Találkoztunk állatokkal is az út szélén, úgyhogy nem éreztem magam egyedül. :-)


Meg láttunk versenygépet.


És a Múlt kikötött a Jelen mellett.


A Jövő pedig nézte.

Aztán lement a nap, mi meg néztük egy világítorony mellől. Mivel lekéstük a hajónkat vissza a szigetünkre. :-))


Másnap ismét felkerekedtünk. Viszont nem értettük, mit keres egy traktor a tengerparon, ami itt éppen nem volt valami hívogató tisztaságú.. Lehet, hogy kivezényelték takarítani.A turizmus mellett mezőgazdaságból élnek az itteniek. Asszem, ez itt egy rizsföld. Padi. Vagy nem.És jött a csúcspont: egy motorcsónakon bóklásztunk a Kilim Geoforest Park, meg a mangrove mocsár csatornáin. Biztonságban voltunk, a kormány jó kezekben. A háttérben nem én vagyok, ennyire még nem barnultam le.


Jobb, mint a vidámpark!


És gyönyörű...Hopp, egy vipera. Nem ez volt itt az első. Csak a másikról nem lettek túl jók a képek. Nem mosolygott. :-)Water monitor, kisebb verzió. (< 1m) De lehet, hogy tök más a neve.Water monitor, megtermett verzió. (> 2m)A majmok már fel sem tűnnek nekünk, miért pont itt ne lennének. Mindenhol vannak.


Időnként kikötöttünk. Denevérbarlang, halfarm, ilyesmi. Ez a majom valószínűleg egy visszaeső bűnöző, tanúi voltunk, ahogy egy figyelmetlen turista hátizsákjából kilógó csomagot egy szempillantás alatt kitépte, majd a tartalmát jóízűen elfogyasztotta.
Innen sajnos még hiányzik a kaja tulajdonosának ábrázata. :-)Ma viszont terv szerint elértük a hajónkat - naplemente előtt odaértünk a kikötőnkbe.Volt még tengeri kajakozás, átmentünk az egyik kis szigetről a másik kis szigetre. Hámlik a hátam..
Voltunk egy élvezhető akváriumban, és szerencsére csak ott találkoztunk medúzával, a tengerben nem..


És az akváriumban rájöttünk, miért viselt útitársunk téli öltözéket a forróságban. Ide készült:Még egy lényeges apróság: Langkawi 1987 óta vámmentes övezet! Hogy ez mit jelent? Alig bírtuk el a csomagjainkat, az ital majdnem féláron kapható, a vámosoknak meg többnyire melegük van..

Visszafelé hajóval jöttünk, azt gondoltuk, nincs számottevő idő, és árkülönbség. De minőségi volt.. 
Az alábbi képen két lényeges dolog látszik: az ok, amiért legközelebb repülővel jövünk-megyünk, és a lakásunk Penangon.Na, melyik hajóval érkeztünk Penangra?


Legközelebb Dorottya megy iskolai kirándulásra Langkawira, ők felmennek busszal a szárazföldön, és egy rövid kompúttal kerülnek át a szigetre.

Ja, és ennyibe került volna mondjuk egy hosszú hétvége Magyarországon is.
Szépvoltjóvoltérdekesvolt.. 1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az a szivárványos kép gyönyörű!!!