Oldalak

2010. október 6., szerda

Együnk valamit

Bár muzulmán országban élünk, akár disznóhúst is vehetünk, ha megtaláljuk az üzlet egyik eldugott sarkában. Vagy bármit. Néhány speciális rétegterméktől eltekintve az én megítélésem szerint itt MINDEN megvásárolható. :-) O.K., nem kapsz pirosparikát, csak picike üvegben, aranyáron (az itt speciális rétegtermék). Használj helyi fűszereket, ne keresd az otthoni megszokott ízeket, úgysem találod! Vagy ha igen, méregdrágán, de ez tejesen logikus. Szóval, töltött paprikát, meg házi kolbászt egyél otthon, és ha már itt élsz, kisérletezz a régió ízeivel (gyerekekkel nehezített pálya, de van egy-két meglepő eredmény!)
A muszlimok nem esznek disznóhúst, az indiaiak marhát, én meg azt, ami nem ízlik.
:-))
Azért időnként egy kicsit hiányoznak a hazai, megszokott ízek, de annyi minden más pótólhatja őket! Most az indiai konyhát kóstolgatjuk, a chicken korma például fokhagymás naan-al isteni!
http://www.theauthenticfoodcompany.com/indian/chickorma.htm, vagy
http://www.indianfoodsite.com/meatandchicken.htm, és
http://www.mindmegette.hu/naan-kenyer.recept.
Itt a másik kedvencem, a tűzforró vastálon szervírozott sistergő tésztás akármi (sizzling noodles), sokféle variációban kérhető:


Amikor kihozzák, a tészta még száraz, bele kell nyomkodni a fortyogó trutymóba, hogy megfőjjön. Nagyon finom! Ár: RM 5 (350 HUF).
Előételnek egy kis home-made tavaszi tekercs, rákdarabokkal?


Következő kedvenc egy másik helyről: thai laksa (http://en.wikipedia.org/wiki/Laksa), mangós rizs kókusztejjel, frissen facsart narancslé:


Árak:
Thai laksa: RM 5 (350 HUF),
Mangós rizs: RM 5 (350 HUF),
Friss narancslé: RM 2 (140 HUF).
Az átváltásnál vastagon (x70) számoltam, egy malajziai ringgit most 63 magyar forintot ér.
Az étkezés olcsó, változatos, egyszerű módja: sokszor és régóta eszünk ilyen kifőzde-centrumokban (food-court: hogy fordítsam?), eddig semmiféle bajunk nem történt. Andreának inkább a hazai ízek előállítására tett kísérletek eredményei okoztak kisebb gondot..
Igazán sajnálom, hogy a halat és a tengeri herkentyűket sokszori próbálkozásra sem kedveltem meg, aki szereti őket, annak ez maga a paradicsom. Hú, de megéheztem!

4 megjegyzés:

mami írta...

Tandori csirke -indiai konyha- kapható? Szerintem a magyar gyomornak is kitünő!!

TZ írta...

Nekünk már nem magyar a gyomrunk!!!
Indiai kaják finomak!!
Ma ettem isteni Tom Yam levest:
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/tom_yam_gung_thaifoldi_leves
Utána egy kis wokban sült kesudiós, rizstésztás, csirkés-zöldséges izét, meg egy kis salátát. Azt nem tudom, miből volt.

Nagypapuska1 írta...

A "Megjegyzés küldése" rovatban "szélsőséges vagy: Mi az, hogy "bunkó" vagy, vagy nem tetszik, úgyis "kimoderálom". /Ilyen szó...kellemetlen!! Aki Rátok kattint, az mind érdeklődő, kíváncsi Rátok: gondol Rátok,,tehát, akikre gondolnak azok nincsenek ELFELEJTVE!! Én azok közé tartozom, akik "rákattintanak" oldaladra / nem is egyszer/. Nyáron jártam utaitokon. Gyönyörü hely,,Ázsia gyöngyszeme!!!!Értékeljétek!!

TZ írta...

Kedves Lajos,
Örülök, hogy olvasod a sorainkat. Mindenkinek nem tudok, de nem is akarok megfelelni, ennél már bölcsebb vagyok.
Ettől függetlenül sajnálom, ha valami nem tetszik. Erre készülj a jövőben is, én egy vállalt módon őszinte ember vagyok. Szélsőségesen. Vagy bunkó? Van aki szerint igen.
Időnként nem értjük mások humorát.. :-) Sem.
Köszönöm a megjegyzésed!